Verhoeks Notaris | Den Helder

Heldere taal een duidelijk verhaal

Partneralimentatie voortaan nog maar 5 jaar

Partneralimentatie gaat niet meer 12 jaar, maar maximaal 5 jaar gelden. De Eerste Kamer heeft het gewijzigde wetsvoorstel herziening partneralimentatie aangenomen. Alleen de christelijke partijen en 50PLUS stemden tegen. Zij vinden de nieuwe regeling nadelig voor ouderen en het is voor hen niet duidelijk waarom de duur van alimentatie verkort moet worden. Op de termijn van 5 jaar zijn twee wettelijke uitzonderingen: langdurige huwelijken en huwelijken met jonge kinderen. In het eerste geval gaat het om mensen die bijna AOW-gerechtigd zijn. Voor hen kan partneralimentatie maximaal 10 jaar duren. Wie voor nog jonge kinderen zorgt, heeft/houdt dus recht op maximaal 12 jaar partneralimentatie. Uiteraard moet er wel eerst behoefte worden vastgesteld bij de alimentatie-gerechtigde en draagkracht bij de ex-partner, voordat partneralimentatie kan ontstaan.

Het blijft onmogelijk om vooraf in huwelijkse voorwaarden of partnerschapsvoorwaarden afspraken te maken over alimentatie. Dat kan dus alleen bij het einde van de relatie/ de scheiding.

De wet zal naar verwachting binnenkort worden ingevoerd. Er werd al meer dan 10 jaar gesproken over vereenvoudiging van de regels.

Goede afspraken met elkaar maken? U kunt Notaris Verhoeks vragen u te begeleiden bij het maken en vastleggen daarvan. Een afspraak voor een vrijblijvend gesprek kunt u maken door contact op te nemen met het kantoor.

Gerelateerde artikelen