Verhoeks Notaris | Den Helder

Heldere taal een duidelijk verhaal

Verhoeks Optimaal Testament

Verhoeks Optimaal Testament

Als langstlevende geen erfbelasting te hoeven betalen bij het overlijden van de levenspartner is al enige jaren een belangrijk onderwerp. Vooral na een uitzending van TROS-Radar in 2010 ontstond grote maatschappelijke onrust en een ‘run’ op een nieuw soort langstlevende-testament. Dit type testament ging daarna door het leven als het ‘Radar-testament’ of ‘twee-trap’.

Het werkt als volgt:
Bij het eerste overlijden is uitsluitend de langstlevende erfgenaam (eerste trap). De kinderen worden onterfd. Het testament bepaalt echter dat zij, onder de voorwaarde van het overlijden van de langstlevende, alsnog erfgenaam worden (tweede trap). Aangezien de langstlevende een vrijstelling heeft van € 627.367,- (cijfers 2014) is er tot een gemeenschappelijk vermogen van 1,2 miljoen geen erfbelasting verschuldigd bij het eerste overlijden. Maar deze medaille heeft twee zijden…

De voorzijde glimt je tegemoet. Dat is net wel aangetoond. Maar de achterzijde is heel lelijk. Immers bij het overlijden van de langstlevende krijgen de kinderen de rekening alsnog.  Zij dienen dan veelal veel meer erfbelasting te betalen dan in het geval van het oude langstlevende-testament dat wordt ingeruild. Daarom is de belastinginspecteur veelal de lachende derde; hij wacht zijn tijd af en komt dan misschien wel het dubbele incasseren. Veelal wordt daarom de langstlevende geadviseerd zoveel mogelijk op te maken of worden allerlei schenkingsplannen bedacht om het nadelige effect bij het tweede overlijden te verminderen. Notaris Verhoeks hierover: “Dat is het vervelende ervan; het lijkt mooi maar het zou wel eens een twee-koppige draak kunnen worden. Wat als interen niet mogelijk blijkt, of wanneer begin je daarmee?”

Ook heeft de langstlevende een zwakkere positie ten opzichte van de kinderen dan bij andere langstlevende-testamenten. Zo kun je geconfronteerd worden met jaarlijks terugkomende vragen van de kinderen waar de spullen zijn gebleven en of je alles nog wel hebt.

Notaris Verhoeks vervolgt: “Inmiddels hebben we per 2012 weer een nieuwe aanpassing in de wet en nu kan wel een goed langstlevende-testament worden gemaakt. Deze laat én de langstlevende geen erfbelasting betalen bij het eerste overlijden én bovendien laat het de kinderen heel veel minder erfbelasting betalen. Een optimaal testament dus. Bovendien kent het niet de nadelen van de andere testamenten. Eigenlijk kan de langstlevende met dit testament zelf de bedragen invullen op de aanslag voor de erfbelasting. De inspecteur heeft het nakijken. Het lijkt op toveren, maar het is gewoon slim gebruik van de geboden mogelijkheden.”

Verhoeks Optimaal Testament

Dit testament is door Notariskantoor Verhoeks ontwikkeld uit onvrede met de mankementen van de bestaande langstlevende-testamenten. Het is bovendien toepasselijk op elke situatie, huwelijk of geregistreerd partnerschap, maar óók een samenleving. Wilt u ook graag twee keer profiteren van de mogelijkheden in plaats van slechts één keer? Vraag dan bij Notariskantoor Verhoeks naar advies over het Verhoeks Optimaal Testament. Overigens is er voor de grote(re) vermogens ook een Verhoeks Optimaal+ Testament.  Een eerste afspraak is zo gemaakt en nog altijd vrijblijvend en geheel gratis.

Neem vrijblijvend contact met ons op via het contactformulier of bel 0223 – 611180.

Brochure Hoe regel ik mijn nalatenschap

Alles over het maken van een testament.

Download de brochure nalatenschap/testament
Bekijk de brochure nalatenschap/testament online

Brochure Wie geeft u het vertrouwen?

Lees meer over het levenstestament, de volmacht en het testament en in welke situaties dit van belang is.

Download brochure Wie geeft u het vertrouwen?
Bekijk brochure Brochure Wie geeft u het vertrouwen?

Checklist Levenstestament

Gebruik de checklist om alvast na te denken over welke keuzes u wilt maken. Het is ook een goede voorbereiding op het gesprek met de notaris.

Download checklist

Brochure Waar zeg ik Ja tegen?

Deze brochure geeft u inzicht in de taken en verant­woordelijk­heden van de vertrouwenspersoon of gevolmachtigde in het levenstestament.

Download brochure Waar zeg ik JA tegen?
Bekijk brochure Waar zeg ik JA tegen? online

LEAVE A RESPONSE

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.