Tips voor regelzaken: de slordige schenker
Stel, je krijgt ieder jaar 5000 euro geschonken. Dat mag van de Belastingdienst, maar wat als de schenker administratief vergeet om de strenge regels op te volgen? Dat kan geld kosten. Notaris Arnold Verhoeks beschrijft een herkenbaar voorbeeld en hoe je dit kunt voorkomen.
De slordige schenker
Vader Hans heeft in de jaren 2004-2011 zo’n 40.000 euro geschonken aan zijn dochter Ellen via ‘papieren-schenkingen’ (een schenking waarbij pas na overlijden betaalt hoeft te worden). Elk jaar het vrijgestelde bedrag van zo’n 5.000 euro.
Nu is vader overleden en heeft de belastinginspecteur de aangifte voor de erfbelasting gekregen. De belastinginspecteur is bijzonder nieuwsgierig naar de papieren-schenkingen. Hij vraagt Ellen of zij uit haar bankadministratie kan bewijzen dat ze alle jaren tot aan het overlijden van Hans de rente van 6% heeft ontvangen. Ellen doet aan internetbankieren, dus ze merkt dat ze die informatie niet zomaar tevoorschijn tovert! Hans deed nog veel met papier, maar had de laatste jaren zijn administratie niet meer op orde.
Veel zoekwerk
Na een speciaal verzoek aan de bank om oude bankafschriften, heel veel zoeken, en na betaling van aanvullende bankkosten, kan Ellen antwoord geven op de vraag. Maar nu blijkt dat Hans slordig is geweest. Hij was de laatste jaren ook wat ‘vergeetachtig’. Hij heeft zeker twee jaar niet betaald en in drie andere jaren niet op het juiste moment en ook niet altijd het juiste bedrag.
Als gevolg hiervan concludeert de belastinginspecteur dat het gehele bedrag van 40.000 euro gewoon tot de erfenis van Ellen behoort en dat levert een aanzienlijke belastingaanslag op. Er is niet genoeg geld meer in de nalatenschap van Hans, dus Ellen moet het zelf betalen.
Consequente rentebetaling
De papieren-schenking is een prachtig instrument om erfbelasting te besparen. Maar je moet er wel juist en secuur mee omspringen. Elk jaar moet aan het einde van het jaar (achteraf) wel 6% rente worden overgemaakt en dit moet kunnen worden bewezen aan de Belastingdienst als (zoveel jaar later) het overlijden van de schenker een feit is. Een goede administratie en consequente rentebetaling via de bank is een vereiste. Ook adviseer ik elke schenker (Hans) en begiftigde (Ellen) om elk jaar ieder het bankafschrift te bewaren waarop de betaling zichtbaar is. Een ordner of een schoenendoos doet dan de rest…
Je kunt het voorkomen
Had het voorkomen kunnen worden? Jazeker. De Belastingdienst is sinds 2010 coulant. Als Hans en Ellen erop gewezen waren, hadden ze kunnen regelen dat Hans voor zijn overlijden alsnog de ‘vergeten’ rente had overgemaakt aan Ellen. Dan moet er wel worden ‘ingehaald’. Dus is over de vergeten rente ook weer rente verschuldigd.
Met een volmacht met speciale bevoegdheid om ook voor jezelf te mogen handelen, in een Levenstestament, had Ellen kunnen helpen om de rente tijdig, consequent en juist over te maken. Dan had de vergeetachtigheid van Hans niet zulke akelige gevolgen hoeven hebben.
Artikel Dementie.nl 12 juli 2018
Auteur: Arnold Verhoeks
Dementie.nl
In samenwerking met de Koninklijke Notariële Beroepsorganisatie (KNB) hebben we een aantal notarissen bereid gevonden om regelmatig hun praktijkervaringen rondom dementie op te schrijven en te delen.Het zijn herkenbare situaties met (vaak) eenvoudige oplossingen of tips. Bovendien kun je reageren op het verhaal en je vragen stellen. Notaris Verhoeks zal antwoord geven.